Artan nüfus ve kentleşme, beraberinde pek çok çevre sorununu da gündeme getirdi. Atıl olan ve artık kullanmaktan vazgeçtiğimiz ama zamanında belli bir değer ödeyerek aldığımız ve işimiz bittiğinde sokaklara bıraktığımız çöplerin, bizden çıktıktan sonra yeniden kullanımımıza sunulmak üzere nasıl bir serüvene başladığını çoğumuz düşünmüyoruz.
Hızla büyüyen ekonomi, kentleşmeyle birlikte insanların yaşam alanlarının değişmesi, çevresel faktörler ve bunlara paralel olarak ilerleyen hızlı tüketim merakı, insanların eskiye nazaran daha fazla çöp üretimini sağlamaktadır. Ülkemizde her gün kişi başına bir kilogram atık çıktığı, toplam nüfusa bakıldığında ise oranın 60 -70 bin ton evsel atık üretildiğini görüyoruz. Bu atıkların hem ülkemizde hem de insanımıza geri dönüşümle birlikte yeniden kullanıma hazır hale getirilmesi, insanlarımızın daha bilinçli birer tüketici olmasını sağlamaya yönelik bir çaba olduğu yadsınamaz bir gerçektir.
Bu geri dönüştürme prosesine en iyi cevap veren ve çoğumuzun doğru sandığı en büyük yanlış “plastiğin doğada yok olma sürecinin çok uzun zaman aldığını zannederek zararlı bir ambalaj olduğu “düşüncesidir. Oysa Plastiklerin doğada çok kısa sürelerde (18-24 ay gibi) çözünmesini ve yok olmasını sağlayacak biyolojik katkılar üretilmiştir ve kullanılmaktadır. Ayrıca plastik, geri dönüşümü en ucuz ve kolay olan malzemedir. Bu da kullanımının artırılmasının sakınca yaratmayacağını göstermektedir.
Günümüzde insanlar teknolojinin her türlü nimetinden yaralanıyor ve her şeyi deniyorlar. Ama sonuç yeniden doğala, doğaya yeni terimiyle “organik” olana dönüyor. Bu süreç en çok kendini gıda sektöründe gösteriyor. Mevsiminden çok önce yediğimiz sebze ve meyveleri sağlığımızı düşünerek zamanından önce almamaya, kendi kendimize bahçelerimizden katkısız üretim yapabilmeye ve üretilen veya mevsiminde alınan bu tür gıdaları zamanında beklemeden yiyebilmek adına buzdolaplarının buzluk bölümüne saklama poşetlerini kullanarak sakladığımızda ilk tazeliğini korumayı başarabildiğimizi artık görüyoruz.
Çöp ve diğer atık torbalarının bir çöp olmayıp çöplerin toplanıp atılmasında, temizliği ve hijyeni sağlayan en önemli araç olduğunu, bu yönü ile de doğaya fayda sağlamada ve doğayı temizlemede çok önemli olduğu unutulmamalıdır.
Hayatımızda bu tür kolaylıklar sunan ambalaj sektörü her geçen gün, kendini geliştiren ve büyüyen bir sektör olarak iş gücü ve istihdam yaratması yanında, insan sağlığını, ülke ekonomisini ve çevreye dost yaklaşım tarzını benimsemesiyle de istikrarlı bir gelecek vaat ediyor. Doğayla dost bir geleceğe…..
Çerez Politikası - KVKK Aydınlatma Metni